Wat is verbale communicatie?

 

Bij de vorm van verbale communicatie uit de boodschapper zich door middel van uitdrukkingen zoals woorden of geluiden. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat dit door spreken gebeurd. In principe valt een geschreven boodschap namelijk net zo goed onder verbale communicatie. Het hoeft tevens niet zo te zijn dat verbale communicatie een grotere impact heeft dan non-verbale communicatie. Dit hangt maar net van de omstandigheden af en de manier waarop een gesprek gaat. Een bepaalde blik kans soms dan ook meer zeggen dan talloze woorden. Denk hierbij aan de uitdrukking ´als blikken konden doden.´

Toch kan verbale communicatie een grote impact hebben op een uitwisseling tussen twee partijen. Iemand met een harde en diepe stem zal al gauw indruk maken op iemand die normaal wat zachter en rustiger praat. Daarnaast kan verbale communicatie natuurlijk aangestuurd worden. Bijvoorbeeld door de manier waarop je jouw stem gebruikt of door het tempo waarin je spreekt. Met non-verbale communicatie kun je dan nog eens extra uitdrukken wat je bedoeld.

Vandaag de dag zijn er veel meer verbale uitwisselingen tussen mensen waarbij non-verbale communicatie geen rol meer speelt. Er zijn talloze voorbeelden te noemen. Dit zijn onder andere het sturen van berichten of het posten van een bericht op sociale media. Iemand kan daarbij niet jouw lichaamstaal zien maar natuurlijk wel een idee krijgen van wat je wil of bedoeld. Hetzelfde geldt voor een telefoongesprek. Dit is louter verbale communicatie. Ben je echter aan het bellen via een bepaalde app en zet je vervolgens ook de camera aan, dan komt er plotseling ook non-verbale communicatie in het spel, wat het gesprek een hele andere kant op kan doen gaan.

Het grappige en soms moeilijke aan verbale communicatie is dat het iemand heel snel een verkeerd beeld van de andere partij kan geven. Wanneer je bijvoorbeeld vaak met iemand telefoneert zul je een bepaald beeld van een persoon krijgen. Je zult jezelf er zelfs een uiterlijk bij indenken en een voorstelling maken van hoe iemand anders voor de dag komt. Indien je deze persoon vervolgens ontmoet blijkt deze er heel vaak toch een stuk anders uit te zien dan je in eerste instantie voor ogen had. Verbale communicatie is dan ook eerder misleidend dan non-verbale communicatie. Dit komt vooral doordat bij non-verbale communicatie met zich vooral met lichaamstaal uitdrukt.

Beide van deze vormen van communicatie zijn interessant en vooral omdat ze tegelijkertijd een heel ander beeld van iemand kunnen geven dan wanneer je ze los ervaart. Een persoon die er totaal niet intimiderend uitziet qua uiterlijk kan wel zo overkomen door de manier waarop deze spreekt of de toon waarop deze een e-mail stuurt. Aan de andere kant kan iemand met een ruiger uiterlijk soms weer heel rustig zijn qua gedrag.