Op stroom bezuiningen door middel van duidelijke communicatie in het gezin

Het leven wordt elk jaar duurder en zeker het afgelopen jaar zijn vrijwel alle gebruiksproducten in prijs gestegen. De actuele stroomprijs zorgt bij veel mensen voor zorgen om de eindafrekening. In een gezin dat uit meerdere mensen bestaat, is een goede communicatie hierover belangrijk.

Samen besparen op stroomverbruik

Om te kunnen praten over het stroomverbruik waarop bezuinigd kan worden, dien je eerst samen goed te kijken naar het verbruik van alle gezinsleden. Met name in gezinnen waar opgroeiende kinderen zijn die veel elektrische apparaten gebruiken kan het al snel tot ergernis leiden. Omdat kinderen nu eenmaal over het algemeen nog niet veel besef hebben over uitgaven, is het benoemen van de actuele stroomprijs alleen meestal niet voldoende.

Veel energiebedrijven bieden apps aan waarop het energieverbruik gemakkelijk is af te lezen. Naar aanleiding hiervan kun je uitrekenen op welk bedrag dit met de actuele stroomprijs per dag uitkomt.

Er zijn eenvoudige manieren om het stroomverbruik in te perken die niet meer vragen dan alertheid. Zoals bijvoorbeeld de stekkers na gebruik uit het stopcontact halen. Om ervoor te zorgen dat kinderen zich hier bewust van worden en daaraan meewerken is het belangrijk om dit op een positieve manier te communiceren. Wanneer je als ouder ziet dat het kind hierin actief gedrag laat zien, beloon dit dan om het aan te moedigen.

Wees er waakzaam op dat je niet te veel gaat drammen want dit werkt, zeker bij pubers, averechts.

Maak na een periode enthousiast inzichtelijk hoeveel geld er samen is bespaard ondanks de hoge actuele stroomprijs.

Bewustwording over aanschaf van nieuwe elektrische apparaten

Wanneer de kinderen een leeftijd hebben bereikt dat ze zelf hun apparatuur kunnen uitzoeken, zorg er dan voor dat ze aandacht besteden aan het energielabel van het apparaat. Door de nieuwe ontwikkelingen in de technologie is het een groot voordeel dat nieuwere apparaten minder stroom verbruiken. Dit zal voor het kind een aangenaam gegeven zijn. Toch is het een goed leermoment om het kind inzicht geven in de factoren die meespelen bij een aankoop. Hiermee bezuinig je niet alleen op het stroomverbruik binnen het gezin, maar leer je het kind ook verantwoordelijkheid te nemen.