Mode als communicatiemiddel

Mode wordt niet alleen gebruikt om je lichaam te bedekken en je te beschermen tegen de kou of de felle zon. Met zorgvuldig uitgekozen kledingstukken kun je jouw persoonlijkheid benadrukken en laten zien wie je bent. Iedereen is anders en daarom zijn onze smaken natuurlijk ook zo verschillend. Niet alleen onze dagelijkse kleding kun je beschouwen als een middel van expressie: ook ontwerpers en kunstenaars gebruiken mode om hun ideeën en overtuigingen bij een groot publiek bekend te maken.

De boodschap van modeontwerpers

Bekende couturiers gebruiken hun ontwerpen om een bepaalde visie weer te geven. Dat kan door gebruik te maken van specifieke materialen. Met ontwerpen waarin zij duurzaam geproduceerde stoffen of bijvoorbeeld gerecycled plastic verwerken, vragen zij aandacht voor een verantwoorde manier van mode ontwerpen. Heel wat ontwerpers hebben een boodschap die ze uit willen dragen en een modeshow op een catwalk is daarvoor een uitgelezen kans.

Ieder kledingstuk vertelt een verhaal

Ook in de kunstwereld wordt mode als communicatiemiddel gebruikt. Door de eeuwen heen gebruikten kunstenaars mode als een expressieve manier om hun boodschap en inspiratie vorm te geven. Het resultaat is niet altijd draagbaar, maar dat is voor de kunstenaars bijzaak. Belangrijker is de boodschap die wordt overgebracht. De onderdrukking van de vrouw, de consumptiemaatschappij en de acceptatie van genderdiversiteit zijn bijvoorbeeld in de afgelopen jaren thema’s geweest van kunstenaars die zich met mode bezighielden. Elk kledingstuk dat door hen gefabriceerd is vertelt op die manier een eigen verhaal.

Je stijl zegt wie je bent

Mode waarin je jezelf prettig voelt doet wonderen voor je uitstraling. Je ziet er zelfverzekerd uit en dat is precies de boodschap die je uit wil dragen. Op deze manier toegepast is mode een communicatiemiddel dat op allerlei momenten van pas komt. Omdat iedereen zijn eigen ideeën en voorkeuren heeft, is het fijn dat er zoveel keuze is. In bijvoorbeeld de webshop van NA-KD vind je altijd een kledingstuk dat bij je past. Met jouw favoriete accessoires en op eigen wijze gestyled, maak je elk kledingstuk uniek en vertel je op subtiele wijze wie jij bent.

Letterlijke boodschap

Niet alleen de stijl van de kleding die je draagt zegt iets over jou. Soms kan een boodschap letterlijk worden weergegeven door middel van een tekst op bijvoorbeeld een trui of T-shirt. Met dergelijke kledingstukken kun je de boodschap van allerlei organisaties als bijvoorbeeld Greenpeace, Bont voor Dieren of politieke partijen uitdragen. Wil je laten zien wie jij bent en waar jij voor staat, dan kun je ook je eigen boodschap op een shirt laten printen. Zo maak je een uniek statement en komt jouw boodschap zeker over.