Non-verbale communicatie uitgelegd

 

Het tegenovergestelde van verbale communicatie eis uiteraard non-verbale communicatie. Het voordeel van non-verbale communicatie is dat wanneer je er niet al te sterk in bent je het wel degelijk kunt verbeteren door jezelf bepaalde technieken aan te leren en te trainen. Dit kan natuurlijk bij verbale communicatie ook wel, maar is lang niet altijd even makkelijk.

Door non-verbaal sterk te zijn in een gesprek zal het verbale gedeelte er soms zelfs minder toe doen. Wanneer je iemand een prettig gevoel geeft door je houding en manier van spreken kan dit talloze voordelen met zich meebrengen. Iemand die zich als het ware op zijn gemak bij je voelt zal je vanzelf meer gaan waarderen en meer gunnen. Met andere worden, als is je verhaal nog zo goed onderbouwd, wanneer je het niet goed kunt overbrengen of onvriendelijk overkomt in bepaalde situaties, dan heeft dit vaak nog geen zin.

Door jezelf aan te leren wat de juiste vormen van non-verbale communicatie zijn op welk moment zul je bewuster worden van je houding en je lichaamstaal. Let er bijvoorbeeld maar eens op hoe je jezelf in een informele situatie gedraagt. Ten eerste zul je nauwelijks letten op je houding. Dit komt waarschijnlijk doordat je in je eigen omgeving bent of met mensen die je al lang kent en goed vertrouwd. Je zult er geen moeite mee hebben om te spreken zoals je wilt. Ook zul je niet gauw een gesloten houding aannemen door bijvoorbeeld je armen over elkaar te doen of iemand niet al teveel aan te kijken.

Wanneer je jezelf in een formele situatie begeeft, zoals in een nieuwe omgeving of in een gesprek waarvoor je zenuwachtig bent, zul je merken dat je veel sneller een gesloten houding aanneemt. Door hieraan te denken en dit te vermijden zul je gelijk al een stuk minder gespannen overkomen op je tegenspreker. Daarnaast oogt het spontaner en zal ook diegene tegenover jou zich sneller op het gemak voelen.

Met een beetje oefening valt dit allemaal veel snel onder de knie te krijgen. Daarnaast kan het tevens geen kwaad om qua verschijning goed voor de dag te komen. Iemand die er verzorgd uitziet in een formele situatie heeft altijd een voorsprong. Als je vervolgens de andere aspecten van non-verbale communicatie ook nog eens onder de knie hebt zul je al snel merken dat je beter met bepaalde situaties om kunt gaan. Over non-verbale communicatie raak je eigenlijk nooit echt uitgeleerd wat dat betreft.