Tips om beter te communiceren

 

Door jezelf bepaalde trucs aan te leren kun je jouw manier van communiceren al een heel stuk verbeteren, Communiceren is deels te leren, zullen we maar zeggen. Met een beetje oefening zul je binnen de kortste keren merken dat er verbetering in je manier van praten en je houding zit. Dit geeft meer zelfvertrouwen en kan je veel helpen wanneer je het moeilijk vindt om duidelijk te zijn in je manier van communiceren.

Stel vragen
Het durven stellen van vragen kan communicatie op veel momenten doen vergemakkelijken. Ondanks dat het misschien moeilijk is en het de nodige durf vergt tijdens een sollicitatie of eerste dag bij een nieuwe baan is het goed dit te doen. Door veel te vragen schep je meer duidelijkheid. Doe je dit niet dan kunnen dingen zomaar fout lopen terwijl dit helemaal niet nodig is.

Let op het oogcontact
Niet alleen het oogcontact is belangrijk, uiteraard de hele houding van het lichaam. Maar door je vooral hierop te concentreren zul je merken dat een gesprek heel anders kan worden. Door oogcontact te maken wordt het al een stuk persoonlijker en zul je eerder een band scheppen met de persoon waarmee je aan het communiceren bent. Dit geldt tevens voor een open houding, dit zal je evengoed op weg helpen en gesprek of ontmoeting al snel prettiger te maken voor iedereen die daaraan deelneemt.

Toon interesse
Om wat voor gesprek het ook gaat, het is altijd goed om interesse te tonen in de persoon die je tegenover je hebt. Door interesse te tonen in een ander weet deze dat je het niet alleen maar zakelijk wilt houden en zal je sneller aardig vinden en vertrouwen. Wanneer dit het geval is zal deze persoon je op den duur ook meer gunnen dan iemand die heel onpersoonlijk is.

Neem een positieve houding aan
Dit geldt zeker alleen niet op het gebied van communicatie maar kan op nog vele andere momenten zeer goed van pas komen. Een positieve houding zal een ander altijd een stuk meer kunnen bekoren dan iemand die neergeslagen overkomt en niet veel zin lijkt te hebben in wat dan ook. Door een positieve houding aan te nemen ondanks dat je dit lang niet altijd bent, want dat is bijna niemand, zul je jezelf een stuk geliefder maken.