3 nuttige tips voor non-verbale professionele communicatie

Degelijke communicatie is essentieel voor iedere succesvolle persoonlijke en professionele relatie. Naast woordelijke communicatie maken we onbewust ook contact op een non-verbale manier. Hiervoor gebruiken we onder andere gezichtsuitdrukkingen, lichaamsbewegingen, gebaren, oogcontact en aanrakingen. Het correct interpreteren en het juist toepassen van non-verbale communicatie is een cruciaal element om ook jouw communicatie en relaties naar een hoger niveau te tillen. Wat je zegt en wat je met jouw lichaam toont kan ontzettend van elkaar verschillen. Wanneer de luisteraar tegensprekende signalen ontvangt, moet hij op één of andere manier een keuze maken over wat hij gaat geloven en wat niet. Meestal wint de analoge communicatie dit pleit, omdat dit onze intuïtieve taal is die onze ware gevoelens en intenties weerspiegelt. Daarom is het niet alleen op persoonlijk maar ook op professioneel vlak belangrijk om je bewust te zijn van jouw lichaamstaal. Wat communiceer je onbewust en hoe komt dit bij anderen over?

Hoe kan je jouw lichaamstaal optimaliseren?

Observeer de non-verbale tekens bij anderen om zo te leren dezelfde signalen uit te sturen of iets op te steken van de fouten van mensen om je heen. Wees zelf op je hoede als iemand’s woorden niet overeenkomen met zijn of haar manier van doen en luister ook naar het stemgebruik van je gesprekspartner. Daaruit kun je zelf al heel veel leren. Een volgende tip om je lichaamstaal te verbeteren, is door oogcontact te maken. Dit een belangrijke bron van informatie voor iemand waarmee je praat en kort de blik van de andere zoeken kan best elke 4 à 5 seconden. Je moet je ook bewust worden van de non-verbale signalen die je zelf overbrengt. Door er meer op te letten kun je met je handelingen net dat zeggen wat je wil. Heb je een belangrijke ontmoeting waar je houding de doorslag kan geven? Oefen dan vooraf met een familielid of vriend om zo feedback te krijgen van wat je op een non-verbale manier zegt. Oefening baart kunst!

Draai de rollen eens om

Het is duidelijk dat communicatie zich niet beperkt tot het woordelijke aspect. De boodschap van onze verbale communicatie telt voor slechts 7 procent mee in de informatie die we overbrengen op anderen. De manier waarop je iets zegt geeft jouw gesprekspartner voor 38% informatie en niet verwonderlijk is lichaamstaal de belangrijkste invloed. Hoewel we ons vaak niet bewust zijn van dit soort communicatie, telt deze mee voor maar liefst 55%. Door hier aan te werken, bepaal je zelf welke indruk je achterlaat bij anderen. Potentiële zakenpartners en klanten bepalen namelijk grotendeels aan de hand van jouw non-verbale communicatie of ze zich in jouw producten of diensten interesseren. Om af te sluiten geven we je graag nog een tip mee om na te gaan hoe anderen jouw lichaamstaal kunnen interpreteren: verplaats je eens in iemand anders zijn schoenen, speel het rollenspel met je familielid of vriend eens andersom, waarbij jij de luisteraar bent. Zo zie je zelf hoe jij overkomt bij anderen.