Het begrip communicatie

 

Het woord communicatie is een zeer ruim begrip. Het laat zich op vele manieren omschrijven en kent een groot aantal vormen die allemaal anders kunnen zijn. Wat het iets gemakkelijker maakt is dat de kern eigenlijk altijd hetzelfde is. Die is namelijk het feit dat door meerdere partijen onderling informatie wordt overgebracht. Deze wordt gedeeld tussen een verzender en een ontvanger. Dit kan op dusdanig veel manieren en tussen allerlei soorten partijen dat het soms lastig is het begrip kort en krachtig te omschrijven.

Bij communicatie zullen de meeste mensen gelijk denken aan een gesprek of bijvoorbeeld het sturen van een bericht. Dit gaat tegenwoordig en in het digitale tijdperk natuurlijk allang niet meer altijd door met elkaar te praten. Maar communicatie hoeft niet eens altijd tussen twee mensen te gaan. Dieren kunnen namelijk niet praten, maar wel op een bepaalde manier duidelijk maken of zij iets wel of niet leuk vinden of wel of niet graag willen. Door een bepaalde uitstraling kan op deze manier dus evengoed een boodschap worden overgedragen. Voor mensen geldt dit natuurlijk net zo goed. Ook al wordt er niet gepraat, dan nog kan iemand door boos of blij te kijken zijn emotie op een bepaald moment tonen. Dit gaat in de tijd waarin we momenteel leven ook via vele andere wegen. Door bijvoorbeeld een boze of blije emoji te sturen in een bericht. Zelfs het leuk vinden van iets op facebook is al een vorm van communicatie.

Het is wel duidelijk dat communicatie tussen mensen eigenlijk de meest diepgaande vorm is. Dit omdat deze een gesprek met elkaar kunnen voeren en zo op verschillende manieren elkaar duidelijk kunnen maken wat ze willen. De ene persoon is dan ook een stuk sterker qua communicatieve vaardigheden dan een andere persoon. Dit kan vele voordelen hebben en mensen die sterk zijn in het uitdrukken van hun gevoelens hebben vaak een voordeel in vele situaties. Maar toch wil dit niet altijd voordelig uitpakken. Mensen die verbaal zeer nadrukkelijk aanwezig zijn zullen als minder prettig gezelschap ervaren worden door hun die als rustig en gereserveerd te boek staan. Het is dan in sommige gevallen zeker belangrijk dat je jezelf aan kunt passen aan een persoon waarmee je communiceert.

De manier waarop een persoon een bepaalde communicatie opvat wordt ook wel interpreteren genoemd. Wanneer een boodschap niet goed en duidelijk overkomt kan het zijn dat de ontvanger deze verkeerd opvat en dit kan soms lelijke gevolgen hebben. Zo kan een onbedoeld verkeerd getimed woord of een bepaalde uitdrukking een gesprek zomaar in een ruzie doen uitmonden. Communicatie is dan ook fascinerend omdat je er talloze kanten mee op kunt en eindeloos over kunt leren. Daarnaast kun je jezelf op communicatief vlak continue verbeteren.