Introvert tegen extravert

 

Men heeft vele onderzoeken gedaan naar de verschillen tussen introverte en extraverte personen. Er zijn veel dingen die deze twee typen mensen anders maken. Of je een introvert of extravert persoon bent kan immers een aardige invloed hebben op je leven en in wat voor situaties je terechtkomt. Het beeld wat de meeste mensen hebben bij een extravert persoon is iemand die wat drukker en meer aanwezig is. Daarbij komt dat extraverte personen vaak als socialer gezien worden.

Bij een introvert persoon denkt men eerder aan iemand die bescheiden, rustig, gereserveerd en misschien wat minder sociaal is. In al deze dingen zit wel iets wat op waarheid berust is. Toch hoeft het lang niet altijd allemaal te kloppen. Een goed voorbeeld hiervan is het gezegde stille wateren hebben diepe gronden. Hiermee wordt bedoeld dat je iemand niet altijd vanaf de buitenkant op de beste manier kunt beoordelen. Sommige mensen komen in bepaalde situaties rustig over maar kunnen op andere momenten weer totaal anders zijn.

Extraverte mensen kunnen vaak eenvoudiger contacten maken en hebben meer gevoel voor de wereld om zich heen. Omdat zij zodoende vaak ook beter met alle andere typen mensen om kunnen gaan zijn zij over het algemeen wat gelukkiger dan dat introverte mensen dit zijn. Dit heeft er ook weer mee te maken dat zij dingen wat intenser beleven en wat eerder op zoek zijn om buiten hun comfort zone te stappen waardoor ze meer diverse dingen meemaken. Aan de andere kant is het bij extraverte personen wel moeilijker te peilen hoe oprecht zij zijn in welke situatie.

Een ander grappig feit is dat uit onderzoek dan wel weer blijkt dat hoogopgeleide introverte personen eerder succesvol zijn dan hun extraverte tegenpolen. Dit heeft met verschillende karaktertrekjes te maken die introverte personen wel hebben en extroverte mensen niet of minder. In een hoop delen van de wereld wordt het als normaler gezien wanneer je wat meer extravert bent en eenvoudig communiceert met de buitenwereld. Vooral in het Westers deel van de wereld wordt dit als normaal beschouwd in sociale kringen. Introverte personen vinden het ook makkelijker hun tekortkomingen te erkennen. Extravert personen hebben soms meer moeite hiermee om te gaan. Dus wie er aan het einde van de rit echt gelukkig is ligt nog een beetje in het midden.