Maritieme communicatiemethoden

In de tijd voor de uitvinding van de radio en de mobiele telefoon communiceerde men ook al over grote afstanden, bijvoorbeeld bij het contact tussen schepen en havens. Door het handige gebruik van seincodes en radiosignalen door getrainde communicatoren kon informatie nauwkeurig worden overgebracht. Sommige van deze systemen zijn vervangen door moderne alternatieven, andere worden nog steeds gebruikt.

Morsecode

Morsecode is in de 19e eeuw uitgevonden en bestaat uit een serie korte en lange pulsen. Elke combinatie van één tot zes pulsen staat voor een letter, cijfer of leesteken. Mensen die getraind zijn in deze code kunnen heel snel berichten doorgeven of begrijpen. Het mooie van morsecode is dat een code op veel verschillende manieren doorgegeven kan worden: van geluidsinstrumenten tot seinlampen of elektrische pulsen. Morsecode was tot in deze eeuw in gebruik in de meeste marines.

Seinvlaggen

Deze code maakt gebruik van gekleurde vlaggen met verschillende patronen daarop. Er is een serie vlaggen die coderen voor letters en een serie die codeert voor getallen. Door deze vlaggen in de mast van een schip te hangen kunnen verschillende verzoeken, waarschuwingen of inlichtingen worden overgebracht. Op de posters van schepen van BGA zijn die vrolijke vlaggetjes dus eigenlijk een bloedserieus communicatiemiddel.

Navtex

Dit is een communicatiesysteem dat gebruik maak van een middengolfzender die berichten verstuurt. Vroeger werden die berichten uitgeprint door een telexmachine, tegenwoordig worden ze op een computerscherm getoond.

Praaien

Als een schip niet al te ver weg is, is het mogelijk om het te praaien, een boodschap overbrengen met de stem. Tegenwoordig kan dat dankzij geluidsinstallaties van verdere afstand gebeuren dan vroeger, toen men afhankelijk was van de luidst sprekende matroos aan boord.

Noodseinen

In het geval van een noodsituatie op zee worden er speciale communicatiemiddelen ingezet. Daarmee kan om hulp worden verzocht of gewaarschuwd worden voor een ernstig risico. Dit zijn een paar bekende maritieme noodseinen:

  • Scheepshoorn – deze wordt constant geluid.
  • Kanonschoten – een verouderde vorm van een noodsein met geluid.
  • Mayday – een audiobericht per radio.
  • Vuurpijlen – worden afgeschoten bij een noodsituatie in het donker.
  • SOS-signaal – een morsebericht.
  • Vlagcode NC – een combinatie van twee vlaggen.
  • Rooksignalen – een oranje rooksignaal is een noodsein.
  • Flare – een rood licht dat in de lucht geschoten worden en aan een valscherm afdaalt.
  • Zwaaien – het op en neer zwaaien van de armen door een bemanningslid.