Contact maken via internet

Met de komst van het internet is de wereld beduidend kleiner geworden. Een druk op een knopje, en je kunt net zo snel contact maken met mensen aan de andere kant van de wereld als met je buren. Dit communicatiemiddel wordt gebruikt voor zowel professionele als privé doeleinden.

De mobiele telefoon, computer en iPad zijn niet meer weg te denken uit het gemiddelde huishouden. In webwinkels zoals mresell zijn vele varianten te koop. Door deze apparatuur is het gemakkelijk om contact te maken met familieleden of vrienden die in het buitenland verblijven. Voor de komst van het internet kon het weken duren voordat er een brief aankwam en betaalden mensen veel geld voor een telefoongesprek. Nu is de afstand kleiner geworden omdat het mogelijk is om met elkaar te praten met beeld.

Het internet wordt ook in toenemende mate gebruikt om nieuwe contacten te maken. Bedrijven werven nieuwe klanten van over de hele wereld via internet, en kunnen zo meer geld verdienen. Maar ook privécontacten leggen via internet is geen uitzondering meer. Het percentage van mensen die door middel van internet een relatie voor het leven zoekt, stijgt gestaag. Toen de datingsites net in opkomst kwamen, werd dit nog gezien als een middel voor verlegen mensen die niet in staat waren om in het dagelijks leven contact te maken. Dit is ondertussen allang achterhaald. Een relatie aangaan via internet is nu algemeen geaccepteerd.

Behalve liefdesrelaties worden er ook vriendschappen via internet gesloten. Dit gebeurt veelal tijdens het spelen van een online spel met medespelers vanuit verschillende landen. Er is vaak een chatbox aanwezig bij deze spellen, en het gezamenlijke enthousiasme voor het spel schept een band. Bij een aantal mensen resulteert dit in een hechte vriendschap buiten het spel om.

De huidige generatie is opgegroeid met de digitale wereld. Toch wordt er ook door oudere mensen ontzettend veel gebruik gemaakt van internet. Er zijn speciale datingsites voor senioren waar ze een (nieuwe) levenspartner kunnen vinden of iemand om af en toe samen tijd mee door te brengen.

Zelfs voor hulpbehoevende mensen wordt digitale communicatie toegepast.

De overheid stimuleert dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Om dit met zo min mogelijk personeel voor elkaar te krijgen, wordt er tegenwoordig ook in de zorgverlening gebruik gemaakt van digitale communicatie. In plaats van een huisbezoek kan een oudere middels een digitaal platform contact leggen met hulpinstanties of mantelzorgers. Op deze manier is er geen overbodig huisbezoek nodig en kan de oudere zelf in geval van nood snel om hulp vragen.

Communicatie door middel van internet heeft veel voordelen.

  • Familieleden hoeven zich niet lang zorgen te maken over geliefden, omdat ze gemakkelijk en snel te bereiken zijn.
  • Er is veel meer interactie tussen verschillende culturen.
  • Het onderhouden van contacten met mensen die ver weg zijn is eenvoudig.
  • Het bedrijfsleven bereikt een veel ruimere afzetmarkt.

De keerzijde hiervan is dat het een aanslag lijkt te plegen op spontane contacten op publieke plaatsen. Een groot aantal mensen is gefocust op het digitale apparaat en heeft geen oog meer voor wat er om hem of haar heen gebeurd.